Tapioca & Pandan Honeycomb cake/Bánh Bò Nướng Lá Dứa

This cake cost me so many eggs, and I mean dozens of them. I had about 3 tries at making Bánh Bò Nướng, all 3 ended up in the bin, not even somewhat edible like other bake trials. I gave up for a while until recently saw a post from blogger Beth’s Kitchen. Her Bánh Bò Nướng was so perfect with beautiful green color and striations throughout the cake. It prompted me to try again. And again my 2 tries befriended the bin. I have watched enough recipes and videos instructions on this cake and there are a few conflicting points:
* a lot call for a single-acting baking powder (the French Alsa brand seems popular, almost irreplaceable)
** some recipes proved double-acting baking powder work just as well. (Beth’s Kitchen)
*** to make things more confusing, some manufacturers of baking powder don’t specify if it’s single or double-acting. Simply put, all contain sodium bicarbonate plus one acid for single-acting(which reacts once exposed to liquid) and plus two acid for double-acting (first reacts upon contact with liquid then again with heat). Of course confusion is further guaranteed as some double-acting baking powder only contain one acid. This is because that particular acid will react with sodium bicarbonate to produce an intermediate product that further reacts with sodium bicarbonate in the oven hence making it double-acting.
**** To get over this, I made my own single-acting baking powder with readily available baking soda and cream of tartar. Combine 1/2 tsp cream of tartar and 1/4 tsp of baking soda and 1/4 tsp of corn starch to make 1 tsp single-acting baking powder – omit the corn starch if not intending to store for long. This method of substitution is easily found on the internet.

So I finally had a success after my 6th try and adapting recipes from Beth’s Kitchen and Helen’s Recipes with homemade single-acting baking powder (see below).

Chưa bao giờ mình thất bại thảm hại với một công thức bánh như Bánh Bò Nướng này, mà thất bại không chỉ một lần, mà tới 5 lần 😦
Mình đọc qua nhiều công thức, một số khẳng định phải dùng single-acting baking powder, một số khác thì ngược lại nướng ra cái bánh bò toàn rễ tre là rễ tre với double-acting baking powder.
Để “vượt khó”, mình tự pha single-acting baking powder theo hướng dẫn trên mạng. 1tsp single-acting baking powder = 1/2 tsp cream of tartar+ 1/4 tsp baking soda+ 1/4 bột bắp- không cần cho bột bắp nếu không có ý định để lâu. Đây là cách làm mình tham khảo từ Beth’s Kitchen và Helen’s Recipe với single-baking powder tự pha nha.

Ingredients/Nguyên liệu:
200mL coconut milk (Savoy)/nước cốt dừa (mình xài hiệu Savoy)
200g sugar/đường
pinch of salt/nhúm muối

7 eggs (50g with shells each)/trứng (50g cả vỏ mỗi trứng)
240g tapioca starch/bột năng

1 tsp cream of tartar
1/2 tsp baking soda

1/2 tsp pandan paste (optional)/chiết xuất lá dứa (nếu thích)

Method:
1. Coconut syrup: Combine sugar, coconut milk and salt over low heat until all sugar has dissolved. Allow to cool completely.
2. Preheat oven to 175°C, no fan-forced. Lightly oil the baking pan and place in oven to preheat it too.
3. Gently mix the eggs until the yolks and whites are well combined. No need to whisk vigorously for long as aeration is not wanted in this case. In fact, avoid bubbles altogether.
4. Pour the cooled coconut syrup into the egg and stir gently to combine. Sift in the tapioca starch and stir to combine. Be patient as starch gets a little lumpy in liquid.
5. Pass through a sieve to get rid of any remaining lumps. Add in pandan paste. Sift in the baking powder and stir again to mix well to ensure even baking of the cake.
6. Take out he hot mold. I even put mine mold over small stove flame to maintain the heat (will try without next time to compare). Pour the batter into the mold through a sieve. I actually heard sizzling as the batter hits the hot mold. This is the only time that happened and the cake turned out great 🙂
7. Bake the cake for 40-55 minutes or till an inserted skewer came out clean. Turn off heat and allow the cake to sit for a further 10 minutes. The cake should pull back slightly from the mold and came out easily. Allow to cool completely before slicing open and enjoy!

Cách làm:
1. Nấu nước cốt dừa, đường và muối cho đường tan hoàn toàn. Để nguội.
2. Bật lò trước ở 175°C, không quạt. Xịt dầu hoặc thoa bơ ở đáy khuôn rồi để vào oven làm nóng trước.
3. Đánh trứng cho đến khi lòng đỏ và trắng hòa quyện là được. Không cần đánh lâu hay cho nhiều bọt vì như vậy bánh sẽ bị chai.
4. Đổ nước đường đã nguội vào với trứng. Trộn cho đều. Rây bột năng vào. Quậy cho đều hết mứt có thể vì bột sẽ vón cục, nhưng cũng tránh gây nhiều bọt khí.
5. Lượt qua rây cho bột mịn. Cho chiết xuất lá dứa vào. Rây tiếp baking powder và quậy bột cho đều.
6. Lấy khuôn nóng ra(mình còn lấy khuôn ra, để lên lửa nhỏ để khuôn được tiếp tục nóng). Đổ bột vào khuôn qua rây. Lần này mình thật sự nghe tiếng “xèo xèo” khi bột tiếp xúc với khuôn nóng 🙂
7. Nướng bánh khoảng 40-55 phút hoặc dùng que thử độ chín của bánh. Tắt lò và để bánh thêm mười phút nữa. Bánh chín sẽ co lại một tí và rất dễ để lấy ra khỏi khuôn. Đợi bánh nguội thì cắt ra măm thôi (hoặc như mình, cắt bánh tìm rễ tre trước 🙂 )

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s