Asian Soft Bun/Bánh Mì Ngọt

20161024_233658

 

This is my third try on the Asian bread roll, which is so pillowy soft and light. The same dough can be used to make savoury as well as sweet rolls and the filling can be as varied as your imagination goes.

Here is the recipe:
7-10g Active dry yeast/Men khô
350mL warm water or milk/Nước hoặc sữa tươi
1 tsp sugar/1 mcf đường

500g bread flour/Bột làm bánh mì
85g plain flour/Bột mì
15g corn flour/Bột bắp
30g milk powder/Sữa bột
2g improver/Phụ gia

2 tsp salt/2 mcf muối
1/2 egg/Trứng
50g softened unsalted butter/Bơ lạt để mềm

1/2 egg wash/Trứng để phết mặt bánh

Method:
1. To activate the yeast, dissolve 1 tsp of sugar into water/milk then add the yeast, mix and let stand for 10 minutes or until it foams up.
Trước tiên là kích hoạt men. Hòa tan 1 mcf đường vào nước hoặc sữa rồi cho men vào, khuấy nhẹ cho tan. Để men nở khoảng 10 phút hoặc đến khi thấy nổi như gạch cua là được.
2. Mix together all the dry flour and improver, make a hole in the centre then pour in the yeast solution. Knead until it forms a rough dough.
Trộn chung tất cả nguyên liệu bột khô. Đổ chổ nước và men đã nổi vào, nhồi đến khi bột kết dính thành một khối.
3. Add salt, egg, knead and then add the butter bit by bit.
Tiếp đến là cho muối, trứng vào nhồi chung. Rồi cho thêm bơ vào từng ít một.
4. Continue to knead until almost reaching window pane stage. The dough should be very smooth, soft and not sticky by now.
Tiếp tục nhồi đến khi bột dẻo mịn, không dính tay, kéo màng thì ngưng.
5. Oil a bowl, place the dough in, coat it with oil to prevent drying. Cover with cling wrap and let rise until double in size. When it is ready, an inserted finger should left a hole in the dough without it bouncing back.
Cho bột vào cái chậu, thoa đều dầu ăn để bột không bị khô. Bao bọc kín bằng màng thực phẩm & ủ đến khi bột nở gấp đôi.
dough-readyness
6. Punch a few times to release the trapped air. Briefly knead the dough and it is now ready to be filled and shape to your desire.
Lấy bột ra, đấm cho xẹp. Nhồi sơ lại và bắt đầu tạo hình và cho nhân vào tùy thích.
proofed
7. Once done, allow the rolls to rise for a second time until they are 1.5 times of their original size.
Ủ bánh lần hai cho đến khi nào nở gấp rưỡi.
8. Preheat oven to 180°C. Brush the surface of all the dough with the remaining 1/2 egg. Bake for 15 minutes or until golden.
Bật lò 180°C. Quét mặt bánh với nữa cái trứng còn lại. Quét nhẹ và đều khắp mặt bánh. Khi lò nóng thì cho bánh vào nướng khoảng 15 phút hoặc đến khi bánh vàng.
9. Remove from oven and brush with a little butter to give them that shine always seen with these rolls at the bakery. Enjoy them hot or cold.
Lấy bánh ra khỏi lò và quét một ít bơ lên mặt bánh để bánh được bóng đẹp.

For examples of some fillings, the pumkin shaped rolls are containing sweet potato inside, I have tried coconut filling with the cresent rolls. For savoury, my favourites are ham and cheese with or without pork floss.

Các loại nhân mình đã thử với loại bánh này gồm có nhân dừa, khoai lang, chà bông hay thịt hun khói với phô mai.
20161030_151312

20161030_150850

20161030_143339

20161030_143137

20161030_140841

20161030_140826

inside-view

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s