No-Knead Bread/Bánh mì không cần nhồi

20160402_115450

I have have heard about no-knead bread before but was always a little in doubt, thinking it can’t be that easy. I was proved wrong by the amazing bread recipe shared by BreadIn5. All it involves is mixing all the ingredients, which takes about 5 minutes. Forget about it for 2 hours then suddenly you have dough that is ready to be baked!!! Another bonus is that you can store the dough in the fridge for up to 2 weeks. During that time, whenever bread is wanted, you can grab a portion, let it warm up and rise then just bake. The entire process truly takes more than 5 minutes but I found the actual work and handling of the dough is really under 5 minutes every time. No need to spend time kneading the bread is a huge, huge tick for me 🙂

So, here is the recipe adapted from BreadIn5/Đây là công thức từ BreadIn5 có chỉnh sữa đôi chút:

900g plain flour/bột mì*
750ml lukewarm water/nước ấm
1 tbsp yeast/1 muỗng canh men khô
1 tbsp salt/ 1 muỗng canh muối

* I use plain flour that has about 10% protein. If using flour with higher protein, more water would be needed. For example, I have tried bread flour, which is about 14% protein, I had to add an additional 1/2 cup of water. Different flour will absorb different amount of water so observe and adjust with your judgement.
* Bột mì trong công thức này có hàm lượng protein là 10%. Nếu sử dụng các loại bột có lượng protein cao hơn thì cần phải tăng lượng nước cho phù hợp. Ví dụ, mình đã thử làm bằng bột bánh mì với hàm lượng protein khoảng 14%, thì mình đã phải cho thêm 125ml nước nữa. Mỗi loại bột sẽ hấp thu một lượng nước khác nhau nên khi làm cần quan sát và gia giảm lượng nước cho phù hợp.

20160402_120300

Method/Cách làm:
In a large container with lid, mix all the ingredients until there are no lumps and f dry flour remaining. Cover the lid lightly and let rise at room temperature for 2 hours. It should have more then doubled in volume by then.
Trong một cái thố lớn có nắp đậy, trộn tất cả nguyên liệu cho đến khi không còn thấy bột khô nữa, đậy hờ nắp và ủ ở nhiệt độ phòng khoảng hai tiếng. Lúc đó thì bột đã nở hơn gấp hai lượng bột ban đầu.

At this stage, the dough can be used straight away, however, according to BreadIn5, the longer further proofing at low temperature can deepen the taste of the final bread loaf. In this case, gently close the lid and put the entire container in the fridge at least overnight and it can be used anytime after that for up to 2 weeks. Can close the lid after 2 days.
Bột sau khi ủ lần đầu thì đã có thể nướng ngay, nhưng theo tác giả thì bột ủ thêm một thời gian dài hơn ở nhiệt độ thấp sẽ cho ra một ổ bánh ngon hơn gấp bội. Để ủ lâu thì sau khi bột ủ xong lần đầu, đóng nhẹ nắp lại nhưng đừng đóng kín, chừa lổ thoát hơi, ủ thêm ít nhất đến qua đêm thì sau nó muốn xài chổ bột này để nướng bánh mì lúc nào cũng được. Xài trong vòng 2 tuần. Sau hai ngày thì hoàn toàn đậy kín nắp không cần chừa lổ thoát hơi nữa.

When ready to bake, sprinkle a little extra flour onto the surface of the dough, use your hand to pinch up an amount desired, put the remaining dough back in the fridge.
Khi cần thì rắc một ít bột khô lên mặt bột đã ủ, rồi lấy tay kéo len một lượng bột cần dùng, để số bột còn lại giữ trong tủ lạnh.

20160402_090355

The texture of the dough when being pulled up. Khi kéo lên thì bột sẽ nhìn giống như vầy.

Don’t knock out all the air but just fold the dough upon itself until forming a smooth surface. Let it rest on top of a piece f parchment paper sprinkled with extra flour. Sprinkle some more flour on the surface of the dough and allow to rise twice its volume.
Không cần ấn xẹp bột mà chỉ nhẹ nhàng gấp mí bột lại để cho tới khi mặt bột láng mịn. Trải giấy nến ra, rắc lên ít bột khô, đặt khối bột lên rồi lại rắc thêm một ít bột khô nữa lên khối bột. Ủ đến khi bột nở gấp đôi.
20160402_091757

When the dough has almost doubled in volume, pre-heat the oven to 230°C. Place a small tray at the bottom of the oven. If using a cast iron tray to bake the bread in my case, place the cast iron tray in the oven to preheat as well.
Khi bột nở gần gấp đôi thì bật lò 230°C. Đặt một cái khay nhỏ ở mứt thấp nhất trong lò. Nếu sử dụng khay bằng gang để nướng bánh mì thì đặt khay vào trong lò để hun nóng trước luôn.

20160402_111951

In the oven. Bánh đang nướng trong lò.

Before putting the dough into the oven, make a couple of slits across the surface with a serrated knife. Transfer to baking tray and put in the oven on the lower rack. Add some boiling water to the small tray that was placed in there earlier, this will help generate some steam helping forming that beautiful crust. Bake for about 40 minutes. Take the bread out and enjoy that crust as it is best just out of the oven. Keeping the loaf for a week has not been a problem for me, however, I prefer to toast it before eating as it’s not crunchy anymore after the first day.
Trước khi cho vào lò nướng, rạch vài đường cắt trên mặt khối bột. Cho qua khay và nướng ở rãnh thấp của lò. Đổ một ít nước sôi vào trong khay nhỏ đã được đặt trong lò lúc trước để giúp tạo hơi ẩm trong lò khi nướng, giúp vỏ bánh giòn. Nướng bánh khoảng 40 phút. Lấy ra, để hơi nguội và… thưởng thức. Vừa ra khỏi lò là lúc bánh ngon nhất. Vỏ giòn vỗ kêu bồm bộp, cắn nghe giòn tan. Mình chỉ giữ bánh trong hộp, để cả tuần vẫn không sao nhưng hôm sau thì không còn giòn nữa, khi ăn thì nướng lại vẫn rất ngon.

 

20160402_120227

 

20160402_120824

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s