Deco Roll Cake with sweet potato cream/Bánh cuộn nhân khoai lang kem tươi

20160403_200246

I knew I would want to write and bake something for my blog’s first anniversary, which is sometime in April. When I logged in 2 nights ago, I got a friendly reminder of the blog’s anniversary – “today” – with 5 minutes remaining till midnight. I can’t whip up a post in 5 minutes. Luckily I happened to bake today, so, I did bake for my blog’s first anniversary in the end without knowing and preparing 🙂
I revisited the Deco roll cake (my first post on it is here). I am very much in love with the version created by the famous Japanese author, the mother of “Kawaii” deco roll cakes, Junko. I came across her recipe from Cake Geek and now have read her book “Deco Roll Cake”. Reading it have renewed my interests in (and craving of) this super soft, delicious and so easy to do cake, it is my favourite of all time and roll cakes disappear fast in our household 🙂

20160405_233230
Here is an adapted version of the recipe (with some changes):
Ingredients for the egg yolk batter/Phần bột lòng đỏ:
3 egg yolks/lòng đỏ
25g castor sugar/đường
60mL water/nước
40mL vegetable oil/dầu ăn
60g plain flour/bột mì
20g corn flour/bột bắp
1/2 teaspoon vanilla extract/mcf chiết xuất vani
Ingredients for the meringue batter/Phần lòng trắng:
3 egg whites/lòng trắng
40g castor sugar/đường
1/2 teaspoon/mcf cream of tartar
Ingredients for the filling/Phần nhân:
140g whipping cream/Kem tươi
30g condensed milk (can use castor sugar)/sữa đặc hoặc đường
80g cooked & mashed sweet potato/Khoai lang chín nghiền nát
For the pattern shown in both cakes/Phần bột để vẽ hoa văn trang trí:
1 teaspoon egg yolk batter/bột lòng đỏ
3 tablespoons of meringue/bột lòng trắng
food colouring as desired/màu thực phẩm

Method/Cách làm:
Beat the egg yolk with sugar till creamy and fluffy. Add water and oil then mix well. Sift in the flour and mix well until all has combined to a smooth batter. Mix in vanilla extract then set aside. Start whisking the egg whites.

Đánh lòng đỏ với đường cho bông và màu chuyển nhạt đi. Cho nước và dầu ăn vào đánh lên cho đều. Rây bột vào, trộn cho đều. Cho vani và trộn bột lại cho tất cả hòa quyện sẽ có hỗn hợp bột mịn. Bắt đầu đánh lòng trắng trứng.

20160403_195731 20160405_232236

For the pattern, take 1 teaspoon of the egg yolk batter, add a drop of food colour of your choice, I put in a drop of either purple or red for the patterns shown on my roll cake.

Phần bột trang trí: trộn 1 mcf hỗn hợp bột lòng đỏ với 1 giọt màu thực phẩm. Ví dụ mình xài 1 giọt tím va 1 giọt hồng cho 2 cái bánh như trong hình.

Whisk the egg whites until foamy, add cream of tartar then slowly add in the remaining sugar and whisk until stiff peak stage.

Khi lòng trắng nổi bọt khí mịn, cho cream of tartar vào rồi từ từ cho đường, đánh đến khi bông vừa cứng là ngưng.

Making sponge base instruction

Take 3 tables of this meringue and mix in the pattern batter, mix well to combine. Quickly draw the pattern onto a lined cake pan. Bake for 1 minute at 170C. The surface should be dry to touch when done. Do not over-bake as it will be too stiff. Let cool.

Lấy 3 muỗng canh (tablespoon) lòng trắng để trộn chung với 1 mcf bột lòng đỏ & màu chuẩn bị khi nãy là sẽ có bột cho phần trang trí. Nhanh tay vẽ theo hình mình muốn lên mặt đáy khuôn có lót giấy nến. Nướng 1 phút 170°C cho ráo mặt, không nướng quá lâu. Để khuôn một bên cho nguội.

Fold the remaining meringue into the egg yolk batter in 3 successions, taking care not to deflate all the air bubbles while trying to achieve a uniform batter.

Chia phần lòng trắng còn lại làm ba phần và theo thứ tự trộn vào hỗn hợp bột lòng đỏ, nhẹ tay để tránh làm vỡ hết bọt khí.

Be organised as you will need to work quickly between baking the pattern and folding the meringue – avoid to your best ability to leave the meringue sitting out too long while drawing the pattern because it will deflate and effect the rise of your cake.

Lưu ý: khi làm nên sắp xếp thời gian để có thể nhanh tay vẽ trang trí và quay lại trộn bột liền, tránh để lòng trắng quá lâu sẽ xẹp đi, ảnh hưởng độ nở của bánh.

20160403_200319

20160405_233119
Transfer into a square 25cm pan and bake in a pre-heated oven at 170°C until done – which took about 15 minutes. Take the cake out when the hint of brown starts to show. Unmould onto a wire rack, lift up the baking paper initially at the base of the cake to release all the air & moisture then place it back down resting on top as well as protecting the cake from getting dry. Cool the cake up side down like that for 15 minutes before filling and rolling.

Trộn bột xong thì đổ vào khuôn, chồng lên bên trên của trang trí vừa nướng xong. Nướng bánh 170°C khoảng 15 phút là chín. Lấy ra khỏi khuôn, úp ngược lại, tháo miếng giấy nến lót đáy khuôn ra cho bánh thoát hơi, rồi vẫn để miếng giấy đó lên mặt bánh(hiện là đáy bánh nằm phía trên) cho bánh đừng khô. Để bánh nguội 15 phút thì cho nhân vào và cuộn.

Making patterns for deco cake instruction steps
While waiting, whisk the whipping cream with the condensed milk till soft peak. Add a spoon amount at a time into the mashed sweet potato to “lighten” it up. Add more of the whipped cream until finished, and we should have a relatively smooth & light sweet potato cream to fill the roll cake.

Trong khi đợi bánh nguội thì làm nhân. Đánh kem tươi với sữa đặc cho bông mềm. Cho từng muỗng nhỏ trộn vào phần khoai nghiền cho nó nhẹ bớt, rồi cho hết kem vào trộn cho đều.

Spread all of the cream onto the cake and start rolling, tuck in the edge to get a tight and firm roll. Wrap well and refrigerate for at least 2 hours before consuming.

Khi bánh nguội thì cho hết phần nhân này lên bánh, cuộn lại và để lạnh sau 2 tiếng thì ăn sẽ ngon hơn.

The combination of sweet potato and cream is surprisingly refreshing. I found adding the condensed milk also helped to lift the flavour in such a gentle and addictive way: I already made 2 rolls within a span of 4 days!

Enjoy!

20160403_195453

20160405_233356

 

Advertisements

One thought on “Deco Roll Cake with sweet potato cream/Bánh cuộn nhân khoai lang kem tươi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s