Tiramisu

20150623_Tiramisu 4Tiramisu is a very popular Italian dessert. According to several blogs and articles I came across, tiramisu is traditionally made with lady fingers (savoiardi) biscuits dipped in rum-flavoured coffee and then placed in between a creamy mixture of Zabaglion (a type of egg custard), mascapone cheese and whipped cream. This dessert is quick to make, bypassing the need to bake and conveniently can be made ahead of time, chilled for at least 4 hours and serve 🙂

However, this time I replaced the lady finger biscuits with 2 layers of sponge cakes (1cm thick each). Only if you also want to use sponge cake layers, then, you can’t bypass baking 🙂

Ingredients for tiramisu (Nguyên liệu): (recipe adapted from trangskitchen)

 • 7 egg yolks (7 lòng đỏ trứng)
 • 3/4 to 1 cup castor sugar (3/4 tới 1 cup đường cát trắng)
 • 500g mascapone cheese – keep refrigerated until use (mascapone giữ trong tủ lạnh cho đến khi dùng)
 • 3/4 cup cold heavy whipping cream (3/4 cup kem tươi)
 • 1 tablespoon (tbsp) rum or rum extract (optional – I left this out) (1 mcf rượu rum)
 • 2 round sponge cake layers or about 500g lady finger biscuits (2 bạt bánh bông lan hoặc khoảng 500g bánh sâm banh)
 • 4 tbsp of instant coffee – dissolved in 2 cups water – can use more if stronger flavour is desired (4 mcf cà phê hòa tan vào 2 cup nước- có thể tăng lượng cà phê nếu thích đậm hơn)
 • 1 tbsp of unsweetened cocoa powder for dusting on top (1 mcf bột cacao để rắc lên mặt bánh)

20150623_Tiramisu 2

Method (Cách làm):

  • Boil some water in a double boiler. Once boiled, reduce heat to low.  Combine egg yolks and sugar and whisk over heat continuously until mixture reaches 65 degree Celcius (about 10 minutes if you don’t have a thermometer). This is to cook the egg yolks enough to prevent Samonella infection. Continuous stirring will help you avoid producing scrambled egg 🙂

Remove from heat and keep whisking until the mixture thickens with a pale yellow colour. Strain through the sieve to filter out any clumps or cooked bits of egg. Cool.

Nấu một ít nước sôi trong nồi. Đánh chung lòng đỏ với đường trong một cái âu chịu đươc nhiệt đặt lên bên trên nước sôi. Chỉ để lửa nhỏ. Khi đạt đến 65 độ C(nếu không có nhiệt kế thì nấu khoảng 10 phút), nhấc khỏi bếp và tiếp tục đánh đến khi trứng ngã màu vàng nhạt và hơi bông đặt. Lượt qua rây để loại bỏ những lợn cợn để cho nó được bóng mịn. Để nguội.

 • Place mascapone cheese into a bowl, use spatula to mix it up and also to help smoothing it out in a FOLDING action. Do not whip it. Once the cheese has loosened up into somewhat smoother texture, add a third of the egg mixture. FOLD. When it is smooth again, add another third. FOLD. When smooth again, FOLD in the last third. All thees slow steps are to ensure the mascapone is smooth from the start before adding the egg mixture to the end after added all the egg mixture. Otherwise you’ll risk having clumps and thus not velvety smooth – which is the texture we aim to achieve.

Để mascapone cheese vào trong một cái âu khác. Dùng dẹt hay muỗng đánh lên cho cheese mềm và mịn lại. Không nên dùng máy đánh trứng để đánh. Có một vài công thức hướng dẫn dùng máy để đánh tan mascapone, nhưng lúc mình thử thì mascapone bị lợn cợn, vón cục chứ không mượt mịn, nên ở đây mình chỉ có thể chia sẽ kinh nghiệm của bản thân, còn như ai có thắc mắc thì tham khảo thêm trên mạng dùm mình nha.

Khi thấy mascapone mượt mịn rồi thì chia hỗn hợp trứng làm 3 phần và lần lượt cho vào. Dùng dẹt để FOLD trứng và mascapone vào với nhau, trộn từ từ và nhẹ tay. Khi nào hòa quyện hết và mịn màng thì mới cho phần trứng tiếp theo. Cứ làm thế cho đến hết trứng. Cố gắng đạt được một hỗn hợp mịn màng thì phần kem của bánh tiramisu của mình mới mượt mà và ngon miệng, không bị lỗn nhỗn hay vón cục nhé.

 • In another bowl, whip the thick cream on medium speed until stiff peak forms. Gently fold into the egg yolk and mascapone mixture above. Add rum at this stage if you like.

Dùng một cái âu khác đánh kem tươi ở tốc độ vừa đến khi bông cứng thì ngưng. Nhẹ tay trộn chung phần kem tươi này vào hỗn hợp trứng và mascapone vừa làm xong bên trên. Nếu muốn thì có thế cho rượu rum vào ở bước này

 

20150623_Tiramisu 1

Let’s assemble (Hoàn thành bánh):

 • Use a springform cake pan. Line base with baking paper and sides with plastic strips for cling wrap.

Dùng khuôn đế rời. Lót đáy và xung quanh thành khuôn bằng giấy nến hay giấy bọc thức ăn.

 • Place 1 layer of sponge in the pan, brush with coffee extract. Alternatively if using lady finger biscuits, dip each biscuit into the coffee extract, turn over and quickly take out, careful not to totally soak it. Place side by side to cover the pan area to form a base.

Đặt một lớp bánh bông lan vào trong khuôn, dùng cọ quét một lớp cà phê lên trên mặt bánh. Hoặc nếu xài bánh sâm banh thì vẫn cho từng cái vào nước cà phê, nhúng qua cả hai mặt. Không nên nhúng quá lâu sẽ làm cho bánh bị nhũng. Xếp bánh cạnh nhau đến khi bít hết đáy khuôn tạo thành một lớp bánh.

 • Add half of the mascapone mixture over the sponge/biscuits layer. Spread evenly. Repeat once more time.

Cho phân nữa hỗn hợp kem mascapone lên trên lớp bánh này. Lặp lại một lớp bánh và một lớp kem.

 • Dust with cocoa powder and decorate as desire.

Cuối cùng thì rắc bột cacao lên trên mặt bánh. Trang trí tùy thích.

 • Refrigerate at least 4 hours before serving. Best done overnight.

Bỏ tủ lạnh ít nhất 4 tiếng đồng hồ trước khi ăn, để qua đêm càng tốt.

Optional:

Once the tiramisu has set, release the spring and remove the cake. Use a pallet knife to smooth out the edges around the cake.

Melt some dark or white chocolate either over a double boiler or microwave. Cut 3 strips of bubble wrap, yes bubble wrap, 🙂 with the width slightly higher than the height of the cake.

Spread a thin layer of melted chocolate over the bubble wrap, ensuring it reaches all and around each “bubble”. Quickly place it directly on the wall of the cake. The residual cream filling and warmth of the melted chocolate will act as a glue allowing this strip to stand and stick to the cake without falling. Repeat with more bubble wrap strip until you have covered the entire cake (see picture above). Allow the chocolate to dry and gently peel back the bubble wrap, taking care not to break it during the process.

I had tried just white chocolate or a mixture of white and dark chocolate here. I think both are good in its own way 🙂

Có thể làm thành bánh để trang trí như mình đã làm trong hình bằng cách nấu chảy sô cô la, trải một lớp mỏng lên giấy nến hay bubble wrap- loại hay bọc bên ngoài bưư kiện cho đỡ vỡ í, xong thì trực tiếp “dán” lên bánh để tạo thành. Đợi khô thì chỉ việc gỡ bỏ lớp bọc giấy này. Việc duy nhất còn lại là…ăn 🙂

Mình đã thử cả hai màu sô cô la trắng và đen, thậm chí trộn lẫn 2 màu này với nhau, kết quả là mình cả 2 đều thích, cứ cảm giác mỗi màu đẹp mỗi kiểu vậy.

20150623_Tiramisu 3

Note:

This recipe will give a quite sturdy-setting tiramisu thanks to the more mascapone cheese used. The overall taste is very pleasing in my opinion. The mascapone and cream mixture is melt-in-the-mouth. Yum!

However, you can afford to reduce the amount of mascapone while increasing the whipped cream. The end result will be a little softer but I can assure you, still delicious!

Lưư ý:
Từ công thức này, thành phẩm tiramisu rất ngon, kiểu chất lượng đỉnh đỉnh luôn nhé. Phần kem vì có một lượng mascapone cao nên bánh sẽ “đứng rất vững” chứ không mềm mềm đâu. Có khi còn “chất lượng hơn ngoài tiệm bán nữa, vì mascapone giá thành không rẻ, bánh bán mà làm theo công thức như vầy thì mình nghĩ không có lời. Cho nên lúc ăn cứ cảm giác đặc biệt ngon, chỉ bởi vì ở nhà ít khi làm, khi làm thì thường có tiệc như sinh nhật, nên mình thả ga gia tăng “chất lượng” vào.
Tuy nhiên, mình vẫn có thể gia giảm đôi chút cho phù hợp , hoặc là có người không thích ăn béo nên muốn giảm lượng mascapone thì vẫn đươc nhé. Riêng mình thì làm một ổ tiramisu mất hết 500g mascapone thì vẫn “đau lòng” lắm, nhưng được cái là ăn quá ngon nên… thôi kệ hihi…

Nếu muốn giảm thì thay bằng 5 lòng đỏ, 1 cup đường, 250g mascapone và tăng lên 1 & 3/4 cup kem tươi. Hỗn hợp kem này sẽ mềm hơn một tí nhưng ăn nhẹ hơn vì ít cheese và nhiều kem tươi hơn. Quan trọng là mùi vị vẫn ngon không kém và dư sức “tan chảy” nhé 🙂

 

20150623_Tiramisu 5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s