Non-baked Cassava Delights/Bánh Tằm Khoai Mì

 

20161101_222027This is an all time favourite childhood snack. I remember eating this around the clock, school recess, after school or  afternoon snack. I still get excited eating them even now. Such delicious food hardly seem to be  made from such simple ingredients, my hat off to the original creator (that’s if we would ever be able to track back into history). As said, this is made just from grated cassava, coconut milk, starch and sugar. The process is even simplier: combine everything and steam. DONE! There you have it. Steamed cassava cake. Once you have this, it can be cut up into any shapes you like, I grew up with the strands so am sticking to it 🙂 Then you roll them through toasted coconut for extra taste and ease to pick them up as they now no longer stick to each other like glue. You may find similar versions from Maylasia where it’s cut into bite-size cubes. Depending on personal taste, extra coconut milk and toasted sesame seeds can be added on top, and of course, this provides extra flavours.

11150509_459108684253084_6617586938558783549_n

11154810_459108680919751_2432039472486507213_o

Chỉ từ củ mì mộc mạc, qua bàn tay khéo léo của người dân Việt đã tạo nên vô số món ăn tinh tế mà giản dị, gắn bó với tuổi thơ của hầu hết mọi người dân Nam Bộ. Nào là bánh khoai mì nướng, khoai mì hấp nước cốt dừa, bánh cay, chè khoai mì…v…v…

Riêng bánh tằm khoai mì, sau khi được hấp xong thì cắt thành sợi hay theo bất cứ hình dáng tuỳ thích, rồi phủ lên một lớp dừa nạo. Có lẽ do hình dáng thon dài và khoác lên lớp áo trắng lún phún sợi dừa này nhìn như con tằm mà người ta gọi nó là bánh tằm khoai mì chăng? Tuy ban đầu là vậy, nhưng bánh tằm khoai mì cũng dần biến tấu cùng với thời gian để có những màu sắc mới, hình dáng mới, và đôi khi được “cách tân” thành những chiếc bánh rất “phong cách”, trông lạ mà quen.

Đối với món ăn mà nói, món bánh tằm rất bình dị và dân dã này thế mà lại kiêu hãnh có đầy đủ cả sắc, hương, vị nhé. Sợi bánh trắng, vàng, xanh, đỏ dẻo dai, bùi vị khoai mì, béo ngậy nước cốt dừa và còn thơm thơm mè rang nữa, tạo nên hương vị lôi cuốn, khó quên. Rất quen thuộc, rất dân dã như thế mà lại ngon không cưỡng nổi!

20161101_221955

Recipe:

For cassava cake:

500g frozen grated cassava/Khoai mì bào (loại đông đá sẵn)
400mL coconut milk/Nước cốt dừa
2 tablespoons tapioca starch/Bột năng
100g sugar/Đường
50g condensed milk (optional but will lift the flavour)/Sữa đặc(không bắt buộc nhưng sẽ béo hơn)
Food colours/Màu thực phẩm
Dessicated coconut (steamed to prolong storage)/Dừa bào

Method:
1. Defrost and drain the grated cassava well. Squeeze out excess liquid.
Khoai mì mua về rã đông, vắt ráo nước.
2. Combine drained cassava with tapioca starch, sugar and coconut milk. Mix well.
Trộn chung tất cả khoai mì, bột năng, nước cốt dừa, đường, sữa đặc.
3. Divide the mixture into equal portions and add colours of your choice (green, yellow, red)
Tùy theo ý thích muốn làm bánh bao nhiêu màu thì chia ra mấy phần, cho màu vào trộn đều lên.
4. Prepare a steamer with boiling water.
Chuẩn bị một xửng hấp.
5. Put each coloured portion of cassava mixture into a tray, 1cm thick is my personal preference and steam for 5-10 minutes or until mixture turned transparent. Remove and let cool.
Cho từng phần bột khoai mì vào trong một cái đĩa hay khay, dàn đều dầy khoảng 1cm. Đợi nước sôi thì cho vào hấp khoảng 5-10 phút tùy theo độ dày mỏng của bánh, khi thấy chuyển trong là bánh đã chín. Lấy ra để nguội.
6. Repeat with the rest until all steamed.
Tiếp tục hấp phần bột còn lại cho đến hết.
7. Cut the steamed cassava cake into strand, about 1cm wide.
Khi bánh hơi nguội, cắt thành sợi dài, bể ngang khoảng 1cm.
8. Roll them through pre-steamed dessicated coconut.
Lăn từng sợi bánh qua vụn dừa bào. Dừa này có thể hấp sơ qua để bảo quản được lâu hơn.
9. Serve with extra cooked coconut milk (see below) and toasted sesame if preferred.
Nếu thích thì có thể cho thêm nước cốt dừa, rắc thêm muối mè trước khi ăn sẽ rất thơm và béo hơn.

For extra cooked coconut milk to serve/Nước cốt dừa:
150mL coconut milk/Nước cốt dừa
2 teaspoons sugar/Đường
1/2 teaspoon salt/Muối
1 teaspoon tapioca starch/Bột năng
1. Combine all ingredients before heating. This is to prevent the tapioca starch to clump if added directly into hot coconut milk. Cook on low heat until boiling and slightly thicken.
Trộn đều tất cả nguyên liệu trong cái nồi nhỏ rồi mới bắt lên bếp để nấu, như vậy thì sẽ tránh được tình trạng bột năng bị vón cục lổn nhổn nếu cho thằng vào trong nước cốt dừa đang nóng. Đợi khi vừa sôi và nước cốt hơi sệt lại thì tắt lửa để nguội.
2. Simply pour a spoonful (or more in my case) on top of cassava cake topped with toasted sesame before serve.
Bánh tằm để ăn vặt bóc lủm đã rất ngon rổi, nhưng trước khi ăn bánh tằm khoai mì thì chan một ít nước cốt dừa, rắc thêm ít muối mè thì sẽ cảm thấy thơm ngon hơn.
Enjoy!

 

20161101_222307

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s